A moment, kiedy obdarowuję nimi najbliższych smakuje niczym najlepsza czekolada, która przenika serce i balsamuje duszę po całym roku różnych doświadczeń.
Maślane ciasteczka
Dzisiaj zdradzę Wam przepis na maślane ciasteczka, których pieczenie stało się moją małą przedświąteczną tradycją. Jestem pewna, że polubicie je tak samo jak ja i każdego roku będziecie wracać do ich pieczenia.
Skład:
- 200 g masła
- 220 g mąki pszennej
- 220 g mąki krupczatki
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- cynamon, imbir, sól i przyprawa do piernika
- masło do wysmarowania blachy
1. Ze wszystkich składników zagnieć kruche ciasto (będziecie tutaj potrzebować trochę cierpliwości i siły, ponieważ ciasto jest dosyć wymagające, ale warto!). Uformuj je w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
2. Zimne ciasto rozwałkuj na placek. Nie może on być jednak bardzo cienki. Lepiej zrobić nieco grubsze ciasto, ponieważ są one bardzo kruche. Foremkami do ciasta wytnij dowolne kształty. Ułóż na wysmarowanej masłem blasze.
3. Piecz ciasteczka w temperaturze 180 stopni (ja używam dół z termoobiegiem) przez 10/12 minut. Kontroluj czas, ponieważ każdy piekarnik działa inaczej. Są gotowe, gdy nabiorą jasnożółtego koloru.
4. Gdy ostygną posyp je cukrem pudrem lub ozdób według własnego pomysłu :)
Z tego przepisu wychodzi około 50 sztuk, ale wszystko zależy od foremek jakich użyjemy oraz grubości ciasta.
Czas przygotowania to ok. 90 minut.
Cudownej niedzieli, moi kochani!
PS. Największy pomocnik (głodomor) świata! :)
- 220 g mąki pszennej
- 220 g mąki krupczatki
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- cynamon, imbir, sól i przyprawa do piernika
- masło do wysmarowania blachy
1. Ze wszystkich składników zagnieć kruche ciasto (będziecie tutaj potrzebować trochę cierpliwości i siły, ponieważ ciasto jest dosyć wymagające, ale warto!). Uformuj je w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
2. Zimne ciasto rozwałkuj na placek. Nie może on być jednak bardzo cienki. Lepiej zrobić nieco grubsze ciasto, ponieważ są one bardzo kruche. Foremkami do ciasta wytnij dowolne kształty. Ułóż na wysmarowanej masłem blasze.
3. Piecz ciasteczka w temperaturze 180 stopni (ja używam dół z termoobiegiem) przez 10/12 minut. Kontroluj czas, ponieważ każdy piekarnik działa inaczej. Są gotowe, gdy nabiorą jasnożółtego koloru.
4. Gdy ostygną posyp je cukrem pudrem lub ozdób według własnego pomysłu :)
Z tego przepisu wychodzi około 50 sztuk, ale wszystko zależy od foremek jakich użyjemy oraz grubości ciasta.
Czas przygotowania to ok. 90 minut.
Cudownej niedzieli, moi kochani!
PS. Największy pomocnik (głodomor) świata! :)
SWETER - H&M
FARTUCH - H&M home
FOREMKI - Ikea i H&M home
Jesteś mistrzynią tworzenia klimatu :)
OdpowiedzUsuńPodzielam zdanie kolezanki wyzej - mistrzyni klimatu :D ;) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńhaha ja też się podpisuję! genialne fotki. też muszę się zabrać za ciastka :P
OdpowiedzUsuńPiękne klimatyczne zdjęcia i fajny przepis :-) ja też piekłam pierniczki z moim synkiem :-) ile było radości i zabawy (o bałaganie nie wspomnę) ;-) Cudownych Świat dla Ciebie i Twojej Rodziny, pozdrawam. Marta
OdpowiedzUsuńSuper tradycja <3 takie slow life trochę <3
OdpowiedzUsuńhttp://carmelatte.co/london-festive-lights-see-christmas/
Pierniczki pierniczkami, ale te zdjęcia są cudowne! :) ;* Ściskam Cię serdecznie kochana ;*
OdpowiedzUsuń