4 kwietnia 2020

Proste przepisy na chrupiące rogaliki francuskie z malinami + kwadraty z nektarynami i serkiem waniliowym (gotowe w 30 minut)


Po Waszym zainteresowaniu przepisami na ciasto marchewkowe i placek z cynamonową gruszką (skorzystało z nich już prawie 15.000 osób!) dzisiaj wracam do Was z nowościami, które mam nadzieję również podbiją Wasze podniebienia. Dajcie znać na Instagramie jak zrobicie własne wersje :) Będzie mi miło jak dodacie hasztag #gotujezcammy, abym mogła łatwo do nich dotrzeć.

Delikatne, chrupiące rogaliki wypełnione gorącymi malinami i waniliowym serkiem. Przywołują najlepsze wspomnienia z krakowskiego Charlotte, a także trochę Paryż, który wciąż gra mi w sercu.

Dzisiaj dwa bardzo proste przepisy z wykorzystaniem ciasta francuskiego oraz owoców. Idealne do kawy/herbaty.

Chodźcie!



Rogaliki francuskie z gorącymi malinami i serkiem waniliowym


Składniki (na 8 sztuk):


  • ciasto francuskie - 1 opakowanie (lub możesz zrobić sama)
  • maliny - około 20 sztuk 
  • 1 jajko (wykorzystałam je do dwóch wypieków z tego wpisu)
  • całe migdały (zblendowane) lub płatki migdałowe 
  • cynamon, sezam (opcjonalnie)



Serek waniliowy:

  • 1 serek Philadelphia 125g (może być również mascarpone lub ricotta)
  • masło - 1/4 opakowania (zmiękczone)
  • cukier lub miód - 1/2 łyżki
  • esencja waniliowa lub cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
  • szczypta soli


Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni (termoobieg).

W garnuszku na małym ogniu rozpuść kawałek masła. Pozwól, aby delikatnie ostygło i dodaj do tego serek, cukier, sól. Delikatnie mieszaj i zrób z tego zbitą masę.

Ciasto francuskie podziel na 8 mniejszych kwadratów. Na każdym z nich rozłóż  po około 1 1/2 łyżki serka waniliowego. Na serku umieść maliny (ja podałam trzy świeże maliny na każdy kawałek - na zdjęciu jeszcze przed dołożeniem).

Złóż ciasto francuskie, aby powstały trójkąty. Użyj widelca do zaciśnięcia krawędzi. Najlepiej zrobić to po obu stronach trójkąta, aby ciasto było szczelnie zamknięte. Posmaruj jajkiem i posyp migdałami oraz odrobiną cynamonu.

Piecz przez 20-25 minut, aż ciasto francuskie stanie się złotobrązowe.  Najlepiej smakują na ciepło!


Krawędzie gotowego trójkąta możesz delikatnie wyrównać nożem.

Przed włożeniem do piekarnika.

Pachną i smakują obłędnie!



Chrupiące tarty wypełnione nektaryną i serkiem waniliowym


Składniki (na 8 sztuk):

  • ciasto francuskie - 1 gotowe opakowanie (lub możesz zrobić sama)
  • nektaryny - 3 sztuki (dobrze smakują dojrzałe)
  • (Możesz wykorzystać również inne owoce.)
  • 1 jajko - (wykorzystałam je do dwóch wypieków z tego wpisu)
  • migdały (zblendowane) lub płatki migdałowe



Serek waniliowy:

  • 1 serek Philadelphia 125g (może być również mascarpone lub ricotta)
  • masło - 1/4 opakowania (zmiękczone)
  • cukier lub miód - 1/2 łyżki
  • esencja waniliowa lub cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
  • szczypta soli





Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 195 stopni (termoobieg).

W garnuszku na małym ogniu rozpuść kawałek masła. Pozwól, aby delikatnie ostygło i dodaj do tego serek, cukier, sól. Delikatnie mieszaj i zrób z tego zbitą, delikatną masę.

Ciasto francuskie podziel na 8 mniejszych kwadratów. Na każdym z nich nałóż  po około 1 1/2 łyżki serka waniliowego. Na serku umieść cienko pokrojone nektarynki.

Możesz delikatnie nożem zaznaczyć granicę, gdzie powinien znaleźć się serek - około 1 cm od brzegów (uważaj, aby nie przeciąć ciasta). Wierzch gotowych tartinek natrzyj jajkiem i posyp migdałami.

Piecz przez 20-25 minut, aż ciasto francuskie stanie się złotobrązowe.  Najlepiej smakują na ciepło!


 Ten widoczny na zdjęciu nie został posmarowany jajkiem i obsypany migdałami (stąd brak złocistego koloru).

Wszystkie zdjęcia wykonałam osobiście.



« Nowszy post Starszy post »

4 komentarze

  1. Przepysznie wyglądają te rogaliki. Mi nigdy nie wychodziły, bo farsz się wylewał :( Muszę spróbować tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdaje sobie sprawę, że wyjdę z tej kwarantanny szersza niż wyższa, ale sobie nie odmówię wypróbowania przepisów, które podajesz :D.
    Ps. Już od dawna obsewuję Cię na insta. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności! Jakoś wcześniej nie po drodze szła mi współpraca z ciastem francuskim, ale widzę, że muszę co nieco nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie uwielbiam takie słodkości. Chyba czas rozpocząć przygodę z ciastem francuskim :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram