Delikatne, chrupiące rogaliki wypełnione gorącymi malinami i waniliowym serkiem. Przywołują najlepsze wspomnienia z krakowskiego Charlotte, a także trochę Paryż, który wciąż gra mi w sercu.
Dzisiaj dwa bardzo proste przepisy z wykorzystaniem ciasta francuskiego oraz owoców. Idealne do kawy/herbaty.
Chodźcie!
Rogaliki francuskie z gorącymi malinami i serkiem waniliowym
Składniki (na 8 sztuk):
- ciasto francuskie - 1 opakowanie (lub możesz zrobić sama)
- maliny - około 20 sztuk
- 1 jajko (wykorzystałam je do dwóch wypieków z tego wpisu)
- całe migdały (zblendowane) lub płatki migdałowe
- cynamon, sezam (opcjonalnie)
Serek waniliowy:
- 1 serek Philadelphia 125g (może być również mascarpone lub ricotta)
- masło - 1/4 opakowania (zmiękczone)
- cukier lub miód - 1/2 łyżki
- esencja waniliowa lub cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni (termoobieg).
W garnuszku na małym ogniu rozpuść kawałek masła. Pozwól, aby delikatnie ostygło i dodaj do tego serek, cukier, sól. Delikatnie mieszaj i zrób z tego zbitą masę.
Ciasto francuskie podziel na 8 mniejszych kwadratów. Na każdym z nich rozłóż po około 1 1/2 łyżki serka waniliowego. Na serku umieść maliny (ja podałam trzy świeże maliny na każdy kawałek - na zdjęciu jeszcze przed dołożeniem).
Złóż ciasto francuskie, aby powstały trójkąty. Użyj widelca do zaciśnięcia krawędzi. Najlepiej zrobić to po obu stronach trójkąta, aby ciasto było szczelnie zamknięte. Posmaruj jajkiem i posyp migdałami oraz odrobiną cynamonu.
Piecz przez 20-25 minut, aż ciasto francuskie stanie się złotobrązowe. Najlepiej smakują na ciepło!
Krawędzie gotowego trójkąta możesz delikatnie wyrównać nożem.
Przed włożeniem do piekarnika.
Chrupiące tarty wypełnione nektaryną i serkiem waniliowym
Składniki (na 8 sztuk):
- ciasto francuskie - 1 gotowe opakowanie (lub możesz zrobić sama)
- nektaryny - 3 sztuki (dobrze smakują dojrzałe)
- (Możesz wykorzystać również inne owoce.)
- 1 jajko - (wykorzystałam je do dwóch wypieków z tego wpisu)
- migdały (zblendowane) lub płatki migdałowe
Serek waniliowy:
- 1 serek Philadelphia 125g (może być również mascarpone lub ricotta)
- masło - 1/4 opakowania (zmiękczone)
- cukier lub miód - 1/2 łyżki
- esencja waniliowa lub cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 195 stopni (termoobieg).
W garnuszku na małym ogniu rozpuść kawałek masła. Pozwól, aby delikatnie ostygło i dodaj do tego serek, cukier, sól. Delikatnie mieszaj i zrób z tego zbitą, delikatną masę.
Ciasto francuskie podziel na 8 mniejszych kwadratów. Na każdym z nich nałóż po około 1 1/2 łyżki serka waniliowego. Na serku umieść cienko pokrojone nektarynki.
Możesz delikatnie nożem zaznaczyć granicę, gdzie powinien znaleźć się serek - około 1 cm od brzegów (uważaj, aby nie przeciąć ciasta). Wierzch gotowych tartinek natrzyj jajkiem i posyp migdałami.
Piecz przez 20-25 minut, aż ciasto francuskie stanie się złotobrązowe. Najlepiej smakują na ciepło!
Przepysznie wyglądają te rogaliki. Mi nigdy nie wychodziły, bo farsz się wylewał :( Muszę spróbować tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńZdaje sobie sprawę, że wyjdę z tej kwarantanny szersza niż wyższa, ale sobie nie odmówię wypróbowania przepisów, które podajesz :D.
OdpowiedzUsuńPs. Już od dawna obsewuję Cię na insta. Pozdrawiam!
Ale pyszności! Jakoś wcześniej nie po drodze szła mi współpraca z ciastem francuskim, ale widzę, że muszę co nieco nadrobić :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie uwielbiam takie słodkości. Chyba czas rozpocząć przygodę z ciastem francuskim :)
OdpowiedzUsuń