29 marca 2020

Pyszny placek z cynamonową gruszką


Poranek. Promienie przeciskają się przez białe zasłony. Wszystko skąpane w ciszy. Szept, szmer i tylko zapach wybrzmiewa najgłośniej. Jest słodki, cynamonowy. Z kawałka ciasta wystają zatopione gruszki, mój mały zwiastun lata. Przypominają, że kiedyś znowu nadejdą chwile, gdy lepka stróżka soku spłynie po dłoni, aż do nadgarstka. I wszyscy będą razem w ogrodzie rodziców. A obecnie... piekarnik od dwóch tygodni przechodzi małą rewolucję, ale chyba w końcu czuje się dopieszczony i potrzebny. Właśnie tak powinien czuć się każdy bliski nam człowiek.

Z racji tego, że ciasto marchewkowe stało się hitem w Waszych kuchniach postanowiłam przyjść do Was z kolejnym prostym i pysznym przepisem na coś... do kawy! :)


Przepis na ciacho z gruszką 🍐

(Możesz spróbować także z innymi owocami, np. borówkami, jabłkami. )


Składniki:

  • 100 g masła
  • 180 ml mleka - ok. 2/3 szklanki (krowie lub roślinne) 
  • 250 g mąki pszennej lub bezglutenowej (ok. 1 2/3 szklanki )
  • 100 g cukru 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • 2 gruszki 


Sposób przygotowania:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
W rondelku rozpuść masło i pozostaw do ostudzenia. Dodaj do niego mleko. W osobnym naczyniu pomieszaj wszystkie składniki suche - mąka, proszek, soda. Następnie do suchych składników wlej mleko z masłem i użyj trzepaczki. Dół tortownicy (moja ma ok. 23 cm średnicy) wyłóż pergaminem i wlej gotowe ciasto.


Gruszki umyj, pokrój w plastry (możesz delikatnie odsączyć je przy pomocy ręcznika papierowego, aby ilość soku nie była aż tak intensywna) i zatop w cieście.
Piecz około 40/50 minut. Choć najlepiej polecam obserwować i piec do suchego patyczka, bo obecność owoców często wydłuża czas pieczenia. (Jeśli nie masz wykałaczki, to może masz drewniany patyczek do sushi? Mnie taki uratował :) )



Smacznego! :)

« Nowszy post Starszy post »

4 komentarze

  1. Ja uwielbiam placek z gruszką na słono a w sumie takiego z gruszką i cynamonem jeszcze nie jadłam. Chętnie spróbuję tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm jeszcze razem z gruszką to nie próbowałam takiego ciasta, może być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamilko, a o jajkach nie zapomniałaś?

    OdpowiedzUsuń
  4. Placek wygląda przepięknie. Stół ma Pani również wysokiej jakości (piękny) widzę :-) Ważne aby opiekować się bliskimi, wazne! Pozdrawiam z urlopu na którym się właśnie uczę gotować troszke lepiej.

    OdpowiedzUsuń

Instagram